Ce înseamnă UX și UI design?

UX este acronimul pentru User Experience, iar UI este prescurtarea folosită pentru User Interface.

 

postat de dcl / December 02, 2022
Ce înseamnă UX și UI design?

User Experience Design

UX este despre a proiecta ceva simplu de utilizat. Atât de simplu încât utilizatorii nici nu își dau seama de ușurința folosirii produsului respectiv. Atât de simplu încât tot ce au de făcut este să deschidă aplicația, site-ul sau ambalajul produsului și să înceapă să se bucure de noua experiență fără un manual de instrucțiuni sau alte întrebări.

UX în final proiectează experiențe.

Să presupunem că deții un site de e-commerce. Clienții îți spun că procesul de achiziție a produselor fizice, digitale sau a unui serviciu durează foarte mult, este extrem de complicat și în final, se confruntă cu erori.

Asta înseamnă BAD USER EXPERIENCE. Intuitiv, îți poți da seama că indiferent de calitatea muncii tale, faptul că nu te-ai preocupat de proiectarea experienței utilizatorului în mediul online, îți va alunga fiecare client și potențial client de pe platformă.

Un designer UX se preocupă de rezolvarea problemelor ascunse, nu doar a celor evidente.  

Un designer UX profesionist ia în calcul atât scopurile clientului, cât și a afacerii tale. Îmbină cele două gândiri și proiectează harta utilizatorului. Privește produsele prin ochii viitorului client și se gândește cum să facă ca următorul produs tehnologic să funcționeze impecabil.

În cazul aplicațiilor web, al magazinelor online sau al site-urilor scopul este de a le face mai bune, mai rapide și mai simplu de utilizat pentru noii clienți.

Să revenim la exemplul site-ului de e-commerce.

Acum clienții tăi se bucură de achiziții realizate în pași simpli, navigarea pe site este intuitivă și nu întâmpină erori.

Totuși, spațiile dintre butoane și forma acestora, paleta de culori folosită pentru fiecare pagină web și elementele de tipografie sunt respingătoare.

Intervine UI.  

Este modul prin care compania ta digitală poate crea emoții reale între produsele și serviciile pe care le oferi și utilizator.

UI completează UX prin stil. E un echilibru între rațional și emoțional, o îmbinare sublimă între creativitate și tehnologie.

Ambele sunt esențiale în crearea unui produs de succes.

UX și UI înseamnă tot. Definește modul prin care ,clienții, experimenteaza fiecare componentă a companiei tale. De la prima interacțiune până la finalizarea unei comenzi și continuă cu timpul în care se folosesc de noua achiziție.

Asta determina dacă vor reveni pe aplicația companiei tale și dacă merită să vorbeasca despre ceea ce tu creezi.